04 December 2010

Cerita diseberang jalan...siri 2

"We dah makan?".. tanya saya lagi bagi memulakan siri soalselidik yang tidak resmi itu.
"Makan dah...orang tepi stesen kereta api tu beri..nasi kerabu dia sedap"..jawab beliau. Sekali lagi ibu tua itu memberikan jawapan jauh lebih panjang dari soalan saya kepadanya. Dengan itu saya kira beliau dari jenis orang yang suka berbual. Sambil bercakap dengan saya tangannya sibuk melipat kain dan baju yang ada di dalam beg plastik kekuningan tadi. Ketika tangan beliau sibuk membelek-belek pakaian didalam beg tersebut, saya mengambil peluang mencuri pandang wajab ibu tua itu. Benak saya semacam berkata "aku pernah kenal wajah ibu tua ini. Tapi dimana?". Puas saya cuba mengingatinya, namun gagal. Kerana kegagalan untuk menemukan wajah itu dengan mana-mana wajah yang ada dalam memori saya, lantas saya buat kesimpulan "mungkin pelanduk dua serupa".
"Awang mari mana?.." tiba-tiba beliau pula yang menyapa saya. Boleh jadi kerana melihat saya terdiam sejenak. ( Awang dalam dailek Kelantan ada panggilan mesra atau manja kepada anak lelaki muda. Namun sebutannya tidak berakhir dengan "ng", tetapi lebih kepada bunyi "Awe" jika di eja).
"Mari Pasir Tumboh"..jawab saya jujur, Walaupun merasakan Ibu Tua yang terbatas pergerakannya itu tidak mungkin tahu di mana Pasir Tumboh.
"Emmm..Pondok Tok Ayah Pa?..soal beliau dengan renungan mata yang agak bersinar kearah saya.
"Yee..ye"..jawab saya dalam keadaan sedikit terkejut kerana tidak pula saya sangka beliau tahu Pasir Tumboh, malahan pula tahu menyebut Pondok dan nama Tok Ayah Pa ( gelaran kepada salah seorang Guru yang mengasaskan pondok Pasir Tumboh).
"We,kenal ke Ayah Pa?".. soal saya kembali. Ibu tua diam..saya fikir beliau kurang dengar pertanyaan saya.
"We kenal ke Tok Ayah Pa?".. ulang saya. Ibu tua masih diam..
"Awang kenal Juki?"..(bukan nama sebenar).. tiba-tiba satu soalan lain yang dilemparkan kepada saya. Ketika soalan itu diajukan kepada saya, mata kami bertembung. Sempat saya lihat sedikit genangan airmata berlopak di birai kelopak matanya. Kerutan wajahnya saat itu semacam berbaur antara putus asa dukacita dan pengharapan. Saya terhenti seketika dari memikirkan siapa "Juki" yang dimaksudkan olehnya. Fikiran saya lebih kepada memecahkan persoalan sendiri, mengapa soalan saya tidak dijawabnya. Seolah-olah siapa "Ayah Pa" tidak penting. Tapi yang penting ialah "Juki".
"Awang ngaji (belajar) Pasir Tumboh ke mula (dulu)?"..belum sempat soalan terdahulu saya jawab, ibu Tua lontarkan lagi soalan kepada saya.
"Ye..jawab saya ringkas.
"Tak kan awang tak kenal Juki?"..beliau semacam megasak saya agar saya menjawab soalan beliau sebelum itu.
"Orang ngaji disitu ramai We,..Juki tu sapa?..disamping megharapkan beliau faham jawapan saya, saya juga mengambil kesempatan untuk mengetahui apa hubungan beliau dengan juki yang dimaksudkannya itu.
"Juki tu anak We"..jawab beliau dengan nada perlahan, tapi kepiluan jelas terdengar dari getaran suaranya. Belum sempata saya bertanya apa-apa, beliau terus dengan celotehnya.
"Juki tu budak baik..comel..ni baju dia ni"..sambil beliau mengeluarkan beberapa helai baju kanak-kanak laki-laki dalam lingkungan 9 atau 10 tahun. Baju yang telah sangat lusuh itu dibukanya dari gumpalan. Lalu dilipat dan dibuka kembali. Tangan lesu itu terus memintal-mintal helaian baju-baju itu sambil suara halus kembali kedengan berselawat merdu. Suara yang semakin jauh sayup kedalam rongganya itu seakan-akan menyimpan sejuta rahsia yang tidak mungkin difahami oleh siapa pun. Ibu tua tidak lagi menghadap kearah saya. Beliau terus menyapu-nyapu lantai kotak yang didudukinya dan kemudian baju-baju tadi dihampar di atasnya. Kemudian baju itu dilipat rapi, kemudian dibuka kembali dan seterusnya dimasukkan semula kedalam beg plastik tadi. Beliau tidak lagi menghiraukan saya. semacam saya sudah tidak penting diajak berbual, kerana saya tidak mengenali anaknya "Juki".

Kerana merasakan ibu tua itu tidak mengendahkan saya lagi, lalu saya pun bangun dan mengambil keputusan meneruskan perjalanan saya.
"We..pergi dulu deh"..ucap saya, tanda hormat kepadanya.
"Ingat deh..kalau jumpa Juki royak ( beritahu) we tunggu dia sini sokmo-sokmo ( sampai bila) pun"..sambil ibu tua memandang saya dengan wajah lesu yang dibalut pengharapan untuk kesekian kalinya. Sebelum berlalu saya hulurkan kepadanya note RM 5...
"Ni..we, sedekah buat beli Nasi Kerabu ye?..kata saya berbahasa.
"Emm terima kasih..buleh ( boleh) buat beli aiskrim (ice cream) ko ( ke ) Juki"..sekali lagi nama anaknya Juki disebut-sebut.

Ketika akan memulakan perjalanan yang terhenti itu, jiwa saya digayuti kepiluan. Pilu menyaksikan betapa jiwa seorang ibu yang sangat merindui anaknya. Walaupun saya tidak tahu siapa ibu tua itu, siapa anaknya Juki, dan kemana anaknya menghilang, namun saya simpulkan betapa tingginya "kasih seorang ibu". Kasih yang disimpan rapi dalam dadanya. Kasih yang tidak pernah layu, walaupun tubuh ibu semakin lemah dimamah usia dan waktu. Jauh disudut hati saya doakan ibu saya serta saya doakan ibu tua itu.
________________________

Sambung siri 3.

5 comments:

School Of Tots said...

InsyaAllah banyak pengajaran yg kita perolehi dalam drama kehidupan yang dihidangkan. Semoga kita dapat memandang dengan mata hati dan mendoakan yang terbaik buat insan2 yang kita sayangi.

IBU RISKA said...

Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan >MBAH KABOIRENG< dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi >MBAH KABOIRENG< dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan >MBAH KABOIRENG< meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan >MBAH KABOIRENG< kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik >MBAH KABOIRENG< sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja >MBAH KABOIRENG< DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINISaya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan >MBAH KABOIRENG< dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi >MBAH KABOIRENG< dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan >MBAH KABOIRENG< meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan >MBAH KABOIRENG< kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik >MBAH KABOIRENG< sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja >MBAH KABOIRENG< DI 085_260_482_111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINI

IBU RISKA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Anonymous said...

Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

pengkhususan Syarikat.
1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
2) Kami boleh juga membeli anda rumah anda pilihan dalam mana-mana anda pilihan lokasi.

شركة المثالية said...


شركة تسليك مجاري بالاحساء
شركة شفط بيارات بالاحساء
شركة نقل عفش بالاحساء