19 August 2010

INDAHNYA RAMADHAN


Sejak kembali daripada Syria dan Turki June lalu saya belum berkesempatan untuk up-date blog ini. Sehingga ada pengunjung yang menggelarkan dirinya "sayacikgu" ( mungkin sahabat saya dari Perak..cikgu Harris Fadzil) memberikan ingatan agar blog ini tidak "sakarat". Saya senyum sendir. Memang patut pun saya diberikan teguran itu. Memang dah lama saya tidak menulis apa-apa di Blog ini, sedangkan berbagai issu berlegar diruang udara Malaysia ini.


Sebenarnya memang saya agak sibuk dengan urusan Pondok, khususnya sejak mengakhiri "cuti" pada june lepas. Sebagaimana yang saya janjikan kepada teman-teman bahawa siri kuliah saya akan kembali berjalan seperti biasa selepas 6 bulan program ekonomi An-Nuur dapat saya uruskan. Alhamdulillah..kini An-Nuur Tijaary Ent..dapat bergerak dengan baik diatas landasan "perjuangannya". Pondok An-Nuur Travel & Tours Sdn Bhd bukan sahaja telah mampu membuka Pejabat dan Dewan Kursusnya, bahkan telah ada "petugas" yang bertugas sepenuh masa di Pejabat. Begitu juga dengan "An-Nuur Mart & Halal Foods" yang berjaya menambah produk barunya selain "NuurCafe" iaitu "Nuur-ZamZam dan Nuur-Yasin". Manakala Sardin "Nuur-Salam" sedang menunggu masa yang sesuai untuk dipasarkan. Syukur kepada Allah.


Sekembali dari Turki pada june lepas, terus saya tumpukan kepada program Ihtifal An-Nuur kali ke 15. Disamping itu berbekalkan semangat dari beberapa orang sahabat-sahabat lama bekas pelajar Pondok Pasir Tumboh kami telah berjaya membentuk jawatankuasa bertindak "Alumni" Pasir Tumboh. Saya telah diamanahkan sebagai pengerusi kepada jawatankuasa ini, sudah tentu terpaksa bertungkus lumus menyusun perancangan dan mengesan bekas-bekas pelajar Pondok tersohor ini yang bertaburan diseluruh negara termasuk di Negara Kemboja dan Thailand. Insyallah himpunan pertama akan diadakan pada 12 Rabi'ul Awwal tahun hadapan.

Demi kerana menunaikan janji kepada teman-teman, bahawa saya akan kembali kepengkalan selepas 6 bulan, maka jadual "Tazkirah Ramadhan" saya pada tahun ini hanya tertumpu di Kuantan sahaja, disamping akan berangkat menunaikan Umrah pada 26 Ogos nanti. Insyallah jadual kuliah umumi saya selepas ini akan dirombak semula, untuk memberikan tumpuan kepada Masjid-masjid di sekitar Kuantan. Lagi pun beberapa ketika dahulu saya pernah membayangkan kepada teman-teman bahawa apabila usia saya mencecah 46 tahun, maka saya akan lebih banyak bersama "Pondok" saya disamping membuat persiapan untuk "memberikan penumpuan kepada penulisan". Rasanya "masa" itu telah pun tiba. Tidak sabar rasanya untuk bersendiri bersama bahan bacaan yang saya kumpul sejak 1980 dahulu. Semalam saya menatap sebuah buku yang diterbitkan oleh IFSO yang dihadiahkan oleh teman ( Saudara Hasanuddin Mat Isa-penulis buku "Mereka yang tertewas, sebuah karya yang pernah menjadi Teks sastra untuk SPM) seusrah pada awal 80an dahulu. Karya Syed Qutb itu sangat membekas dalam jiwa saya hingga hari ini.

Empat tahun berturut-turut sepanjang Ramadhan saya berada di Kuala Lumpur. Memenuhi jadual Tazkirah di Pejabat dan Masjid-masjid di Selangor dan Kuala Lumpur. Kerana kepenatan..sekembali saja dari menyampaikan Tazkirah saya akan segera tertidur dan kemudian akan bangun pula untuk solah Subuh. Sehingga saya terlepas untuk merasai betapa indahnya saat malam dibulan yang mubarak ini. Dulu ketika dalam "tahanan" dapat kami ( saya dan teman-teman ) rasai bersama betapa manisnya dinihari Ramadhan... Alhamdulillah...Ya Allah kini Engkau kembalikan aku di "Haribaan Ramadhan-Mu"..INDAHNYA RAMADHAN.

1 comment:

armouris said...

info tentang puasa Ramadhan di SIHAT SELALU - Puasa Baik Untuk Kesihatan